Att lära sig spela piano är en helhet. En helhet som inbegriper många olika delar av musikalitet. Att lära sig spela vilket instrument som helst involver flera olika delar, och dessa delar ska vi fokusera på i den här artikeln. Även om mycket i den här texten även stämmer på andra instrument har vi valt att fokusera på pianospelande.
Spelteknik för piano
Att spela ett instrument kräver alltid en viss teknik. När du börjar spela ett nytt instrument kan det kännas som att din kropp eller finger inte alls lyder dig. Det är för att din kropp inte är van att använda de muskler som behövs. Efter en tid när du har lärt dig tekniken löper allt på som om du inte skulle gjort annat i ditt liv. Teknik är ett mycket omdiskuterat ämne. Vissa menar att man inte behöver fokusera på tekniska övningar för unga elever, medan andra menar att det är väldigt viktigt.
Tekniskt kunnande när det kommer till att spela piano är viktigt. Rätt teknik hjälper dig framförallt i svårare stycken. Lätta pianostycken behöver man sällan rätt teknik för, men vartefter du avancerar kommer du behöva korrekt spelteknik för att kunna behärska ditt spelande.
En stor del av god pianoteknik involverar fingersättning. Detta övas bland annat med skalor. Skalor är ofta ett bra sätt att öva fingersättning och att lära höger och vänster handen att utföra olika saker samtidigt. Koordination är något pianister övar på hela sitt liv och det som nya, blivande pianister kämpar med mest.
Musikteori
Teori inom musik är mycket intressant och kan hjälpa dig utvecklas som musiker. Musikteori är ett väldigt brett ämne men den första grunden är tonvärden, tonarter, taktarter, intervaller och notläsning. Musikteori kan förklaras på en basnivå eller på en väldigt avancerad nivå. Till de mer avancerade sakerna kan man räkna kyrkotonarter, stämföring och hur intervaller klingar med varandra.
Om man studerar ett musikinstrument är det vanligt att samtidigt studera musikteori. Teori och praktik går ofta hand i hand när det kommer till musik och kunskaper i det enda hjälper dig i det andra.
Även om det finns många bra kurser online och på YouTube ska man inte underskatta en bra lärare. Precis som med instrument bör man alltid ha en fysisk lärare om det gäller speciellt en yngre elev.
Musik är minnesträning
Att musicera är hälsosamt för hjärnan och tränar bland annat minnet. Speciellt i början av musicerandet går hjärnan på högvarv. För yngre barn är längden på en lektion max 15 minuter. Detta kan vara en bra tumregel även för vuxna som börjar spela ett instrument. Eftersom det är så pass mycket som hjärnan måste lära sig kan det vara bra att öva i intervaller om 15 minuter.
För att göra det lättare för din hjärna att lära sig allt, lönar det sig att stycka upp inlärningen i små delmoment. Ha många men små delmål.
Det finns ingen orsak att minnesträna speciella delar av t.ex. musikteori. Låt allt komma till dig naturligt vart efter att du använder dig av kunskaperna.
Notläsning på piano
Piano är ett underbart instrument att lära sig noter på. Många som inte spelar piano använder piano för att lära sig notläsning. De vita och svarta tangenterna gör att man ofta använder sig av pianots klaviatur för att lära ut notläsning.
Att lära sig grunderna i notläsning är inte svårt. Att få notläsning att gå snabbt kräver dock både tid och övning. Det är helt naturligt. Desto mera tu övar på prima vista notläsning, desto snabbare kommer din notläsning att bli. Att vara snabb på notläsning är en otrolig styrka och fördel som musiker. Det gör att du är attraktiv i sammanhang där du snabbt behöver rycka in. Exempelvis i olika banduppsättningar eller som ensam ackompanjatör för solister eller körer.
En viktig del av notläsning är också att snabbt kunna läsa av vad som är viktigt för själva melodibilden. Speciellt för prima vista tillfällen är det en otroligt styrka att kunna ta sig genom hela låten genom att ”fuska”. Det vill säga att du inte nödvändigtvis spelar varje ton enligt notpappret, men den gemene mannen ska inte höra eller märka något. Detta är givetvis inget att sträva efter när du övar in ett musikstycke, utan något som endast ska tränas i prima vista sammanhang. Det gäller bland annat att klara av att upprätthålla tempot och pulsen i låten.
Behöver man kunna läsa noter för att spela piano?
Man behöver inte kunna läsa nota för att spela ett instrument. Det finns bevis på många skickliga musiker som har gjort karriär utan notläsning. Däremot underlättar det. Att lära sig nya låtar går mycket snabbare och enklare om du kan läsa noter. Spelar man i en ensemble av något slag, alltså tillsammans med andra musiker, är noter oftast det som håller ihop gruppen. Det är lättare för ledaren av musikgruppen eller orkestern att göra arrangemang om ledaren kan arrangera ett musikstycke och teckna ned arrangemanget på notblad som sedan delas ut.
Motsatsen till notläsning kallas att spela på gehör. Ett välutvecklat gehör kan vara värdefullt även fast man kan läsa noter. Det hjälper inte minst vid improvisation.
Övning – Spela piano varje dag!
För att avsluta kommer det som gör den största skillnaden. Det finns inga naturbegåvningar. Det finns bara personer som har övat mer än andra. Det finns ingen människa som kan spela ett instrument från födseln. Alla övar. Hur mycket ska man öva? Mycket! När man börjar spela ett nytt instrument ska det vara många men korta övningstillfällen. Öva fem minuter och ta sedan en paus. Detta kan du göra flera gånger om dagen med några timmars mellanrum. Det viktiga är att ha uthållighet!
Man går genom flera faser när man lär sig spela. Ibland kommer det kännas som att man gått bakåt för att sedan ta ett stort kliv framåt. Det bästa tipset vi kan ge är att fortsätta öva!